Friday, 10 January 2014

Ops Stailista!




Sekarang saya tengok fesyen bertudung ni
Canggih betul
Cantik je depe pakai
Punya banyak fesyen bertudung siap ada term "hijabista"
Hebat

Saya teringin gak
Tapi masalahnya
Saya ni bukannya pandai pon benda-benda ni
Pakai baju pon asal kan selesa
Tudung? Asal sarung

Jadi
Saya rasa mudah kalau pakai tudung satin square tu










Cantik kan?
Feeling feeling mak datin brunei wei
 :p

Tapi apakan daya
Fesyen tudung saya ni mendapat kecaman hebat dari orang sekeliling saya
"Iwa, nampak macam makcik lah"
"Akak, time akak x pakai tudung, saya nampak akak cam org muda.. tp akak pakai tudung macam ni .. nampak berumur sikit..cuba pakai lilit2"
"Wei, tukar la fesyen tudung ang tu wa"
and etc etc etc



Bila dah ramai sangat pakar fesyen tegur
Nak x nak
I have to do something 

Akhirnya
Hari tu
Time nak pergi birthday party Naffez
Saya try pakai shawl
Dan
Taraaaaaa!!



Memang rasa perasan cun wei
So, saya bbm Abu
Dia tengah otw dari KL to Ipoh
Nak attend birthday Naffez gak

Iwa: "Awak, malam ni saya cantik tau" 
Abu: "OK. Kalau x cantik, siap awak"

OMG
Padan muka
(-_-')




Monday, 6 January 2014

Are you ready ?



Adik saya nampak resah
Dia cakap kat mak
Dia asyik fikir pasal mati sejak akhir-akhir ni
Macam mana hidup kita nanti lepas kita meninggal
Adik cakap
Adik terpikir benda-benda ni lepas dia tengok video Muhamad Ali

Jadi dia bagi saya dan mak tengok
&
Lepas tengok
Memang buat saya terfikir juga
Apa yang saya buat sekarang banyaknya tok impress the society and not out creator, Allah
Bag designer yang saya tergila-gilakan tu hanya sementara
Diamond yang mahal .. tu hanya sementara
Baju nak bling bling tu sementara
 

Apa yang saya buat untuk memastikan saya OK waktu di "sana" nanti?

Mula lah tok refleksi diri
Tapi
Bukan senang
X senang nak jadi kuat
Kejap je 
Lepas tu balik ke duniawi
T_____T
Tambah-tambah kalau tengok good deal kat instagram

 

Dari RM6,000 jual RM2,000 je
Dari RM3,000 jadi RM1,000 je
Wowowoowowowow... This kind of deal? 
We can't say no no
How laaaa? 




 BTW
Ni video yang adik saya cakap tu
Tengok lah
Semoga kita lebih ke arah yang lebih baik
Amin


Iqwa, Please remember .....
 



 



Sunday, 5 January 2014

Salah siapa?




Kamu perasan x..
Kita macam dah set mind kita
Yang siapa kurus keding , dia cantik
Gemuk , x cantik
 Ni sapa yang memandai cakap camni haaa?

Kamu kenal Jennifer Lawrence
Ala...
Pelakon The Hunger Games tu
 




 
Cantik kan dia?
Bayangkan
Dia yang badan nyum nyum ni pon considered obese kat Hollywood tu
Kalau saya ni .. apa plak?
OMG!!!

How laaaaa
Kita nak salah kan siapa ni?
 Media massa ke fashion industry ke?
Siapa?

Depa dah rosakkan minda kita tau
Bila depa dah set kan mind kita camni 


Kita (read: AKU) pon mula lah sibuk x puas hati dengan badan sendiri
+
Cari any slimming products 
Habis beribu dah wei

Kurusnya idok jugak
T_T

Kadang - kadang saya risau
Consume banyak sangat produk
Macam mana la sistem badan saya nanti

Kena tuka set minda kita
Nak fit
Bukannya kurus


Ladies..







Saturday, 4 January 2014

Starting over



Assalamualaikum
Uish
Dah lama gila saya x update blog
Salahkan instagram

X sangka da masuk 2014
2014 , maksudnya tahun ni saya da masuk 3 series
Hmmm
Tua gak aku ni sebenarnya 

2013
Meh kita tengok apa terjadi sepanjang tahun ni

1) Saya pindah kerja from xxU to xxxU
Dekat dengan rumah
Mudah

2) Saya bertunang
Tolong doakan semua nya dipermudahkan



3) Dapat 3 anak sedara 
Nazzef Jamal b Muhamad Hafez Jamal
Izz Raisha Jamal bt Muhamad Faizal Jamal
Ilhan Jamal b Muhamad Iqbal Jamal



4) Rozita Che Wan kahwin
Apa kena mengena dengan aku? 
(-_-)'


Banyak benda yang berlaku pada tahun 2013
Ada yang best ada yang ... alahai..
malas nak fikir
Tapi
Alhamdulillah
Yang x best tu mesti ada hikmahnya 
Betul x? 




Bye bye 2013
And 2014
Please please pleaseeeee be nice to me and my family
Amin!


Monday, 9 September 2013

Binatang peliharaan




Di kala orang lain nak bela

Kucing



Anjing



Sugar glider



Marine fish 



Burung



Apeh nak bela .....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.









Ikan jerung


 

OMG





Friday, 6 September 2013

Dip n Dip




Tengok gambar kat Instagram
Banyak orang makan kat Dip n Dip
Memang tempting habis kalau tengok

Rupanya bukan saya seorang je teringin nak makan kat situ
Rehan pun sama
So, last 2 weeks
Rehan came to KL sebab nak attend wedding Kalsum
Alang-alang kene la melayan dia 
&
She request nak makan kat Dip n Dip 

OKlah
Saya pon memang teringin kan
Pergi-pergi
Tengok kena beratur
Allahuakbar
Dah macam boxing day plak 


Xpe
Sabar
Nak feeling-feeling chic lifestyle makan kat Dip n Dip punya pasal
Sanggup beratur



Bila dah dapat tempat
Dah order
Dah dapat waffle etc
Benda yang wajib buat
Tangkap gambar



Mesti lah
Nak bagitau orang yang kite pernah makan kat Dip n Dip gak
;)

My verdict:
Makan sikit-sikit
Memang sedap
Tapi mana yang ada dark choc tu
Uwek! Xsuka

Bila korang pergi sana
Jangan sibuk nak order air coklat gak
Muak

Lepas je saya amik benda-benda coklat kat situ
Saya jadi bengong wei
Serious
Macam bodoh
Xboleh nak pikir
No good lah



Jadinya
Next time
Saya tak rasa saya nak mencari Dip n Dip ni lagi
Nak menunggu bagai .. ? Lagi lah tidak
 Tapi kot takde orang kat restaurant tu
&
Orang nak belanja
Saya ok je
:p





 

Monday, 19 August 2013

China, aku datang! (Part 2) - shopping



Hari kedua 
Kiteorang cadang nak pergi Forbidden City 





Kawan saya kata 
Betapa besar nya istana ni
Betapa banyaknya bilik dalam istana ni
Kalau kamu tidur 1 bilik 1 malam
Untuk habiskan semua bilik dalam istana tu
Makan masa 29 tahun
Huiyooo!!
Tatau la betul ke x
Sebabnya
Saya x sempat nak masuk
Huarrrrgghh!!!!
 
Kecewa
Sumpah kecewa
Ramai sangat orang
Nak beli tiket pon ramai ni
Apa kes?
Tengok dari jauh je la
 





 

 Nak q untuk beli memang x sempat lah sebab kiteorang stay China kejap je
So,
Xpe lah
Xde rezeki
Insya Allah akan pergi lagi

Kak Piah cadang
Next time
Beli tiket time petang dalam pukul 5 camtu
Esoknya baru masuk 

Good idea!

Xdapat masuk FC
Terus la ke Silk Market
Silk Market ni kena tawar betol-betol
Tapi telinga kena tahan la
Sebab penjual-penjual kat situ banyak yang garang-garang
Ada yang x kasi keluar kedai dia lah
Ada yang kata kite gila sebab minta price rendah sangat



Alaaaah
Depa tu drama je lebih
Kamu tawar je 
Ada 1 kedai table cloth tu 
Mak dah pilih banyak
Seller total kan
Dia letak harga 6000RMB+
Saya tawar-tawar
Minta 1500RMB
Orang tu xkasi
Dia nak harga last dia juga
Saya lupa berapa RMB
Jadi, saya dengan mak pura-pura macam keluar 
Pergi kedai lain
Saya jalan tu
Cino tu x panggil
Dia membebel depan kedai
Waktu jalan tu
Saya dah ngeri
Mati aku! 
Dia xpanggil
Mak dah la memang nak lapik-lapik meja tu semua
+
Actually price yang dia kasi tu pon dah cukup murah
Tapi saya insist nak 1500RMB gak
Mak kata
Kalau xbeli tu
Sure mak kecewa gak sebenarnya
OMG
Super mati!
Tapi
Allah Maha Kuasa
Dia xnak mak kecewa sebab benda ni
Tetiba cino tu panggil juga
Fuhhhh! 
Lega
Dapat beli dengan harga 1500RMB
 Nasib baik
Kalau x
Rasa bersalah

 


Lepas habis shopping tu
Kami pon balik naik cab
Dalam cab tu
Ada kejadian ngeri sampai ayah dah buka pintu nak keluar dari taxi tu
Cite ini bersambung nanti
Jeng jeng jengggg...







Friday, 16 August 2013

China, aku datang! (Part 1)



Amboi
Bukan main semua orang pakai baju cantik-cantik raya tahun ni
Selamat hari raya 
Saya minta maaf kat semua tau 

Tetibe saya ada mood nak cerita pasal short trip saya ke Beijing, China ritu

Untuk sweet escape ni
Ayah suruh check flight ticket kemana-mana
Dia nak bercuti kejap
Untuk saya, mak dan ayah
Saya pon
WOW!
Nak gi China lah
Sebab memang one of my bucket list
Nak pergi 7 wonders
Jadi, kalau gi China 
Boleh pergi Great Wall
Lagipon Kak Piah kerja kat Beijing sekarang
Dapat jumpa dia kan
Kill 2 birds with one stone
(^_^)




Kiteorg pergi sendiri
Bukannya guna travel agent
Saya nervous gak sebenarnya
Ayah ni jenis dah biasa orang aturkan semua
Kali ni
Saya dengan Kak Piah yang uruskan
Tiket beli sendiri
Hotel pon sendiri 
 
Hotel yang kiteorang dok
Hotel New Otani Chang Fu Gong
Saya book kat Agoda.com
Rate dia time tu murah
Saya tak ingat berapa RM
Tapi murahlah



Hotel tu memang cantik
Canggih plak tu sebab dia baru renovate
 Tengok toilet dia ni

Tapi
Ada something happen to me kat hotel tu 
Saya ...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Terkunci dalam bilik
(-.-')

Pintu dia tetiba rosak
Uiks?
Apahey tuuu
Menjerit-jerit saya dalam bilik
Nasib baik mak ayah x jalan jauh lagi dari pintu


Saya call orang hotel
Suruh depa datang bilik
Time tu Kak Piah pon ada
So, senang sikit dia nak cakap ngan pekerja hotel time kat luar bilik tu

Saya pikir
Nasib baik terkurung dalam bilik hotel
So, takde la saya menggelabah sangat
Boleh tangkap-tangkap gambar lagi
hehe


Lepas 15 -20 minit tu
Dapat pon buka
Assistant Manager Hotel beria-ria minta maaf
Kesian betol tengok muka rasa bersalah dia
Depa kasi bilik baru
Kiteorang OK je

Bila dah shift to new room
Kiteorang pergi dinner
Kak Piah belanja makan dekat Turkish Restaurant
Tempat dia cantik
Makanan dia pon sedap wei
Tapi banyak sangat yang Kak Piah order 






 

Balik tu
Masuk dalam bilik
Tetiba ada something

Hotel kasi 
Sebab nak minta maaf
Kasi kek
Siap ada note lagi
Allaaaaaa... comelnya




CONFIRM saya datang balik ke hotel ni
hehehe

 

 Hotel ni dekat dengan Silk Market pon
Very convenient 
Kamu boleh tengok kat website dia

 So, that was my first day in China
Second day, saya sambung nanti
Panjang bebenor rasanya saya dah bercerita ni